BIELKOVINY
BIELKOVINY - sú makromolekulové látky zložené z veľkého počtu organických kyselín zvaných aminokyseliny. Tieto aminokyseliny sú vzájomne spojené peptidickou väzbou. V prírode je bežne známych 20-aminokyselín, pričom osem z nich je esenciálnych, t.j. telo si ich nevie syntetizovať a preto ich musí prijímať v potrave. Pre človeka sú nepostrádateľné (esenciálne) tieto aminokyseliny:
Ďalšie neesenciálne aminokyseliny sú: ÚLOHY A ÚČINKY NIEKTORÝCH AMINOKYSELÍN: GLYCIN - podporuje syntézu glukózy a ďalších aminokyselín ALANIN - podieľa sa na energetickom metabolizme a prispieva k regulácii krvného cukru PROLIN - vplýva na rast tkanív šliach a podporuje uvoľňovanie svalovej energie SERIN - podporuje hromadenie energie v bunkách CYSTEIN - má antitoxické účinky, spolu s methioninom je hlavným zdrojom síry v potrave CYSTIN - vplýva na obnovu svalových buniek ASPARAGIN - vplýva na aktivitu nervového systému GLUTAMIN - podporuje vytrvalostné aktivity a kladne pôsobí na imunitný systém organizmu KYSELINA ASPARAGOVÁ - spolupodieľa sa na vytváraní pohybovej energie ARGININ - podporuje účinky rastového hormónu, hrá dôležitú úlohu pri tvorbe močoviny v pečeni a pri procese známom ako ornitin-argininový cyklus HISTIDIN - vplýva na rast a obnovu svalových buniek, tkanív THREONIN - podporuje štiepne procesy tukov v pečeni LYZIN - vplýva na syntézu bielkovín a podporuje nárast svalovej hmoty METHIONIN - podporuje regeneráciu buniek pečene a obličiek, vplýva na neutralizáciu splodín metabolizmu FENYLALANIN - podporuje štiepne procesy tukov