MINERÁLNE LÁTKY
MINERÁLNE LÁTKY - minerály predstavujú jednoduché prvky, ktoré sa podieľajú na stavbe organizmu (kosti). Nevyskytujú sa osamotene, ale sú viazané vo forme kyselín a solí. V ľudskom organizme sa potreba nerastných látok dá rozdeliť do troch skupín:
- prvky tvoriace 60 - 80% anorganického podielu v tele (vápnik, fosfor, horčík, sodík, draslík, chlór, síra)
- prvky využívané v malých množstvách (železo, jód, meď, mangán, kobalt, zinok, chróm, molybdén...)
- prvky využívané len v nepatrnej koncentrácii - stopové prvky (fluór, kremík, nikel, selén...)
VÁPNIK (Ca) - je najbohatšie zastúpeným prvkom v organizme. Asi z 99% je uložený v kostiach a zuboch, zvyšok sa nachádza v telesných tekutinách. Spevňuje kosti, napomáhajú udržiavaniu zubnej skloviny a zrážanlivosti krvi, mimoriadny význam má pre správnu kontrakciu svalových vlákien a priepustnosť bunkových membrán.
ZDROJ: mlieko, mliečne výrobky, vajcia
FOSFOR (P) - spolu s vápnikom tvoria prvky, ktoré sa úzko dopĺňajú, je potrebný pre správnu stavbu kostí a zubov. V organizme je nepostrádateľný pri tvorbe energeticky bohatých zlúčenín slúžiacich na prenos energie.
ZDROJ: mlieko, mliečne výrobky, vajcia
HORČÍK (Mg) - nachádza sa v kostiach, krvinkách. Ovplyvňuje dráždivosť nervstva a svalov. Pôsobí na priepustnosť bunkových membrán a ako aktivátor enzýmov. Podporuje vzájomné vstrebávanie Ca a P.
ZDROJ: súčasť zelených častí rastlín, ovsené vločky
SODÍK (Na) - zásadný význam zohráva pri udržovaní osmotického tlaku telesných tekutín, je dôležitým prvkom mimobunkovej tekutiny. Zabraňuje stratám vody v organizme, je nutný pre zachovanie nervovosvalovej dráždivosti a priechodnosti bunkových membrán.
ZDROJ: kuchynská a morská soľ (NaCl)
CHLÓR (Cl) - dôležitý pre udržanie acidobázickej rovnováhy, udržanie osmotického tlaku a pre tvorbu žalúdočných kyselín
ZDROJ: kuchynská a morská soľ (NaCl)
DRASLÍK (K) - hlavný prvok vnútrobunkovej tekutiny, mimo bunky je dôležitý pre udržanie nervovosvalovej dráždivosti
ZDROJ: sušené ovocie, banány, oriešky, šošovica, čokoláda
SÍRA (S) - umožňuje priebeh chemických reakcií v tele
ZDROJ: bielkoviny obsahujúce aminokyseliny cystin a methionin
ŽELEZO (Fe) - súčasť krvného farbiva (hemoglobínu). Zúčastňuje sa na vnútrobunkovom dýchaní a dodáva krvi červené sfarbenie.
ZDROJ: špenát, zelenina, ovsené vločky, žĺtka, vnútornosti, krv, kakao, oriešky
JÓD (I) - podporuje správnu činnosť štítnej žľazy, najmä jej hormónov. Nedostatok spôsobuje vznik tzv. strumy (hrvoľ), ešte väčší nedostatok spôsobuje kretenizmus.
ZDROJ: pitná voda, morské ryby, morská soľ a jodidovaná soľ
MEĎ (Cu) - tvorí súčasť enzýmov a je nutná pre tvorbu červeného krvného farbiva (hemoglobínu)
ZDROJ: v dostatočnej miere sa objavuje v pestrej strave
MANGÁN (Mn) - ovplyvňuje funkcie enzýmových systémov
ZDROJ: oriešky, zelenina, zemiaky, pšenica
KOBALT (Co) - tvorí súčasť vitamínu B12 a zasahuje do niektorých enzymatických reakcií
ZDROJ: ryby, zelenina
ZINOK (Zn) - má obrovský biologický význam, je súčasťou dôležitých enzýmov a pre aktivitu ďalších je jeho prítomnosť nevyhnutná. Zlučuje sa s bielkovinami a podporuje potenciu.
ZDROJ: morské ryby, pečeň, vajcia, hovädzie mäso, pšenica
CHRÓM (Cr) - ovplyvňuje účinok inzulínu, pôsobí v metabolizme glukózy
ZDROJ: morské ryby, pečeň, vajcia
MOLYBDÉN (Mo) - tvorí súčasť niektorých enzýmov
ZDROJ: mlieko
FLUÓR (F) - významný pre udržanie zdravého chrupu
ZDROJ: špeciálne zubné pasty
KREMÍK (Si) - potrebný pre rast a tvorbu kostí a väziva
ZDROJ: morské ryby, pečeň, vajcia
SELÉN (Se) - v tele pôsobí ako antioxidant
ZDROJ: morské ryby, ovocie, zelené časti rastlín