Vyhľadávanie

VLÁKNINA

15.05.2011 08:30

Prítomnosť vlákniny v potrave ovplyvňuje celý rad fyziologických funkcií organizmu. Vlákninu tvoria nestráviteľné (balastné) látky rastlinného pôvodu. V potrave ju možno rozdeliť na dva typy:

  • vo vode rozpustnú – tzv. gélotvornú vlákninu (pektíny, gumy, slizy)
  • vo vode nerozpustnú – tzv. hrubú vlákninu (lignín, celulóza, hemicelulózy)

Zdrojom vlákniny sú predovšetkým povrchové vrstvy obilného zrna, vločky, otruby, celozrnné pekárenské výrobky, ďalšie významné zdroje poskytuje zelenina, ovocie, strukoviny, zemiaky… Ovocie a zelenina sú hlavným zdrojom gélotvornej vlákniny, zvlášť pektínu. Vlákninu však poskytuje nielen čerstvé ovocie, ale aj ovocie sušené, či pripravené ako kompót. Zaujímavosťou pri dozrievaní ovocia je, že v plodoch postupne klesá obsah pektínu a naopak, zvyšuje sa podiel lignínu.

Dnes je známe, že vláknina ponúka zaujímavý paradox. Na jednej strane vďaka svojmu objemu a nabobtnávaniu navodzuje pocit dlhšej sýtosti a spomaľuje pasáž opúšťania žalúdka. Na druhej strane, čím väčší je obsah vlákniny v strave, tým rýchlejšia je pasáž vyprázdňovania stolice.

Celková doba prechodu potravy tráviacim ústrojenstvom sa pri bežnej strave pohybuje okolo troch dní. Vysoký obsah vlákniny dokáže skrátiť túto pasáž až na polovicu, teda na 36 hodín. A práve skrátenie pasáže vyprázdňovania má neoceniteľné preventívne pôsobenie na ľudský organizmus.

Vláknina podieľajúca sa na ochrane hrubého čreva chráni pred vznikom črevných výchlipiek (divertiklov) a zároveň chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Protirakovinotvorné účinky sú spôsobené jednak urýchlením vyprázdňovania, čím sa obmedzuje možné karcinogénne pôsobenie a jednak tým, že viaže žlčové kyseliny, zvyšuje ich vylučovanie stolicou a tým celkovo znižuje hladinu tukov v krvi.

Gélotvorná vláknina pôsobí priaznivo aj na metabolizmus sacharidov, pričom dochádza k zlepšeniu tolerancie glukózy. To sa prejavuje tým, že po podaní glukózy spolu s jablčným pektínom stúpa hladina krvného cukru (glykémia) pomalšie a celkovo dosahuje nižších hodnôt, ako keď by bola podaná len samotná glukóza. Vďaka pomalšiemu a nižšiemu vzostupu hladiny krvného cukru dochádza i k menšiemu vzostupu inzulínu. Hormónu, ktorý sa okrem regulácie glykémie podieľa aj na tvorbe zásobného tuku.

Treba si uvedomiť, že množstvo vlákniny v potrave úzko súvisí s výskytom rôznych ochorení, počnúc nadváhou, cez riziko vyššej hladiny tuku v krvi, rozvojom diabetu, až po výskyt srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny. Všetky tieto závažné civilizačné ochorenia môžu súvisieť s nedostatočným príjmom vlákniny.